Sjeng pasar por las Bolivia, Argentina Y Uruguay

WELCOME TAE AULD REEKIE

Hi Fellows

Nu ben ik dan eindelijk in Schotland

De eerste rondrit ging richtinghet noordelijke deel van de Cotswolds. Direct na het ontbijt zijn wij op pad gegaan. Rijdend richting Broadway kwamen wij eerst door Stow-on-the-Wold en Moreton-in-Marsh, twee leuke plaatsjes met allebei een marktplein met leuke winkelpandjes.

De weg naar Broadway was geweldig. Broadway ligt beduidend lager dan Stow-on-the Wold en Moreton-in-Marsh en dat betekent dat we hier en daar een hoogte van zo'n 12% moesten overbruggen. Het uitzicht was hier en daar dan ook adembenemend mooi .....

Broadway hebb ik bij de Tearoom - heerlijk koffie gedronken met scones, clotted cream en jam.

Stratford-upon-Avon was het laatste stadje van onze verkenningtocht. Eigenlijk behoort het net niet meer tot de Cotswolds.

Startford-upon-Avon staat het geboortehuis van William Shakespeare, die hier in 1564 is geboren. Naast het geboortehuis staat een museum dat aan Shakespeare is gewijd.

Op onze laatste dag van ons verblijf in de Cotswolds hebben wij een leuke tocht gemaakt ten zuidwesten van Bourton-on-the-Water typisch Cotswoldsdorpje: Bourton-on-the-Water. De typische huizen zijn in geel kalksteen opgetrokken. Onze route ging eerst richting Northleach, waar de kerk in de steigers stond en er dus niet veel te zien was, daarna langs Painswick, Coates, Cirencester, Bibury om uiteindelijk in het romantische Burford uit te komen. Vlakbij Coates - ergens op een afgelegen en moeilijk te vinden plek - ligt de oorsprong van de rivier de Theems. In het jaar 1.700 werd hier een drie kilometer lange tunnel gebouwd die de Theems met de rivier de Severn moest verbinden. Vlakbij Coates.

Door Burford loopt de High Street, die steil tegen de heuvel is gebouwd. Ik kon mijn hart ophalen met de vele antiekwinkeltjes, kadowinkeltjes, tearooms in de oude uit de 14e en 15e eeuw daterende pandjes. Omdat het vandaag veel kouder was dan gisteren had ik echt zin iets warms en ik heb dan ook heerlijk in één van de tearooms theegedronken met scones en clotted cream.

Lager in het dal, aan het eind van deze High Street, kom je over een middeleeuwse brug die over de rivier de Windrush is gebouwd. Deze brug is zó smal, dat er maar één auto tegelijk overheen kan. Leuk om te zien.

Het noorden van Wales wordt voor een belangrijk deel ingenomen door het Snowdonia National Park, genoemd naar de hoogste berg van Wales, de Mount Snowdon (1 085 m). Het is een schitterend natuurgebied met woeste berghellingen, snelstromende riviertjes, heldere bergmeren en watervallen We bezoeken het bijzondere (Caer-yn-Arfon) Caernarfon Castle, waar een tentoonstelling te zien is over de prinsen van Wales. Bepaald werd dat de eerstgeboren zoon van elke Britse koning of koningin deze titel mag dragen; een traditie die nog steeds geldt. . Dit kasteel was heel wat imposanter dan ik had gedacht

Vervolgens rijden we is dwars door de bergen, een prachtig landschapen de schitterende natuur van Noord-Wales naar Betws-y-Coed, een van de meest toeristische plaatsjes van Wales. Ook vond ik hier een pub met heerlijk eten. Cottage pie

Na ons bezoek aan dit typisch Welshe plaatsje rijden we verder naar het ommuurde stadje Chester, bekend om zijn middeleeuwse winkelgalerijen, de Rows. In de winkelstraat Eastgate Street zien we mooie vakwerkhuizen. (ca. 360 km

Chester

Lake District

De talrijke meren in het beschermde natuurgebied van het schitterende Lake District worden omzoomd door groene heuvels, waarop honderden schapen grazen. Je komt het Lake District niet uit zonder een boottocht te maken op een van de idyllische meren. Wij scheepten in bij Bowness-on-the-Lake voor een tocht op Windermere Lake. In een plezierboot vol Britten glijdt je over het meer-tussen-de-groene-heuvels. Geen geschreeuw, geen harde muziek aan boord.

Hadrian's wall wandeling

Na een stevig Engels ontbijt ( gebakken spek enei, gebakken brood, (baked tomato beans),witte bonen in tomatensaus,sausages, gebakkenchampignons en gebakken gebakken tomaat, ga ik wandelen met vol goede moed de eerste kilometers. De wandelkaart gaf de indruk dat we op dit parcours vrij veel op de rijweg zouden lopen. Niets is minder waar. Het pad loopt niet op de rijweg maar een eindje er vandaan. Het is er rustig wandelen als je een beetje uitkijkt om niet in de keutels van de vele schapen te trappen. Op onze weg nemen we nog even een kijkje bij Inveraray Castle, een echte blikvanger. Aan de overkant van de Solway zien we Schotland, aan onze rechterkant de prachtige heuvels/bergen van het Lake District. Zoals aangekondigd is hier nog geen spoor van de muur te zien We lopen voorbij Port Carlisle, ooit de haven van de gelijknamige stad maar er wel een

eind vandaan. De restanten van het fort en de muur heb ik dan ook vlug gezien, ondanks de boeiende geschiedenis die aan Hadrians Wall is verbonden Na een toch iets verkwikkende douche strompel ik naar de pub in Glasgow voor een dikke steak.

Na een stevige Schotse ontbijt ga ik de Stirling Castle dus in Schotse stijl bezoeken. Een prachtig kasteel! Geweldig uitzicht!! Respect voor de bouwers van dit kasteel op die rotswanden. Daarna een wandeling door Stirling gemaakt via the Church of the Holy Rude, the Old Town Jail en de oude stadsmuur naar Stirling Old Bridge. Ik heb genoten van de zon, en van het uitzicht

Edinburgh

De hoofdstad van Schotland. Vanwege de enorme rijkdom aan cultuur en de ligging op zeven heuvels wordt Edinburgh wel het ‘Athene van het Noorden' genoemd. Het Edinburgh Castle domineert de stad vanaf een van deze heuvels. Vandaag heb ik de hele dag door Edinburgh gelopen. Edinburgh is erg mooi. Met name het centrum van de stad, met Old Town en New Town. Het oudste deel van de stad is nog van de 11e eeuw. Bovenop een oude vulkaan staat Edinburgh Castle en binnen deze muren staat een klein kapelletje uit die tijd. Het kasteel is nog zeer goed in tact en er zijn verschillende kleinere musea in ondergebracht. Ook de uitzichten over de stad zijn zeer mooi. De 'new Town' refereert aan de 18de/19de eeuw. Het is heel mooi om in Princess Street te lopen, met een adembenemend uitzicht op Old Town en Edinburgh Castle. Tussen Victoria Street en Grassmarket zit een leuk frans restaurantje op de West Bow waar ik lekker gegeten heb. Nadat ik hier een bezoek aan gebracht had ben ik de Royal Mile afgelopen. de straten die vanaf het kasteel naar Holyrood Palace door de oude stad, samen bijna één mijl lang (1,6 km). Ik begin bovenaan bij het plein voor het kasteel en bezoek als eerste de Outlook Tower waar in de 19e eeuw een camera obscura werd geplaatst. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de stad. Langs de Royal Mile liggen vele bezienswaardige gebouwen zoals de High Kirk of St. Giles waar John Knox de Schotse reformatie startte. De glas-in-lood schilderingen in deze kerk zijn erg helder en beroemd. Tussen de steegjes door zie ik af en toe ook het 200 meter hoge Scott monument als gedenkteken voor deze bekende Schotse schrijver Een andere bezienswaardigheid is de Tron Kirk waarin opgravingen te zien zijn van een steegje en fundamenten uit de 17e en 18e eeuw. Verderop in de straat kun je het John Knox house bezichtigen, dat is het huis in de steigers. Het is maar de vraag of hij hier echt gewoond heeft. Het huis aan de linkerkant schijnt het oudst bewaard gebleven huis van Edinburgh te zijn uit de 16e eeuw, Moubray House. Het is echter gesloten voor het publiek. Nog een eind verder bezoek ik het Huntly House dat gratis te bezoeken is en waar we een goed idee krijgen van een 17e eeuws huis van een redelijk welvarend iemand. Zo ben ik heel wat uurtjes zoet voordat ik uiteindelijk bij het nieuwe Schotse parlement ben aankomen en nog iets verder Holyrood Palace dat nu gesloten is. Hier verblijft de koningin wanneer zij Edinburgh bezoekt. Maar leuke huisjes en plekken genoeg langs deze 1½ km door het hartje van de oude stad. We lezen trouwens in de krant dat het tientallen miljoenen kostende parlementsgebouw nogal wat gebreken vertoont. Maar zelfs dit nieuwe en moderne gebouw past prima bij de rest van Edinburgh. Op weg naar het hotel loop ik nog even langs het National Museum en het Royal Museum of Scotland, een immens gebouw waar je wel een paar dagen voor kunt uittrekken. ik slenter door een paar zalen. ik heb vandaag al zoveel gelopen en gezien en zit ik al aardig vol met indrukken. Er kan niet veel meer bij. Ik ben ook best wel moe wanneer ik weer in het hotel ben aangekomen. Gelukkig gaan ik morgen voornamelijk met de bus. Nu eerst even uitpuffen! en helaas dit keer geen footo's, en juist hier in Edinburgh was het zo'n fotogenieke momenten, vergeet ik danook nogmijn camera !!

Nou tot ut Vollegende beriegske,

Danny.!!!

Ellie

Heyyyy Dan!

Goh, de höbs alweer unne houp gezeen hè jong en unne houp indrukke opgedoon. Zoeväöl sjoen streke en kestiele etc. beziechtig en noe bin iech netuurlik benuijd naor de foto's!????

greetzzz Ellie

ans ten voorde

Hallo Danny,
Je weet het weer zo beeldend te schrijven,alsof we er zelf zitten.

Groetjes Ans.