De Schotse hooglanden en de Studenten leven
Schotse Hooglanden
Een prachtige tocht voert ons de ruige Schotse Hooglanden in, naar Drumnadrochit. dit landschap is afwisselend: soms kale vlakten met veel heide en dan weer dichte bossen. Tot vlak bij Loch Ness is de hoogte aanzienlijk want met een steile afdaling komen we bij het meer. Na dit bezoek heb ik toch ernstige twijfels over het bestaan van het monster, maar ik blijf uitkijken. Vanaf de weg is Castle Urquhart al mooi om te zien, van dichterbij is het een plaatje. Een ruïne zoals je verwacht, al is het moeilijk voor te stellen dat mensen hier ooit echt hun leven moesten doorbrengen.
Ook de doedelzakspeler staat er zijn deuntjes te blazen Het kasteel is in de 14e eeuw gebouwd ter verdediging van de Great Glen in de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Engelsen. In 1692 werd het opgeblazen, maar nog steeds kun je zien dat dit een machtig bolwerk moet zijn geweest dat niet gemakkelijk te veroveren was. En verder is dit kasteel beroemd vanwege de ligging aan Loch Ness en de nabijheid van het beruchte monster.Wat mij betreft heeft deze plek helemaal geen monster nodig om toeristen aan te trekken; de ruïnes en de ligging ervan zijn aantrekkelijk genoeg voor toeristen om op af te komen..
Pitlochry en whisky
Na het ontbijt rijden we naar de Atholl Hills. De heuvels beginnen hier al aardige bergen te worden. De weg slingerde dan ook via bochtige wegen omhoog en omlaag. Erg opschieten deden we dus niet. Blair Castle ligt hier in de buurt en bleek een totaal ander kasteel dan we de afgelopen dagen hadden gezien. Deze is nog geheel in tact en is geheel wit. De route die volgde ging door de Gairngorm Mountains, een prachtig gebied. Hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Na een stop bij het schitterende Queens Viewpoint bezoeken we rond lunchtijd Pitlochry. Dit lieflijke plaatsje ligt idyllisch in het heuvelachtige landschap. Ten slotte gaan we naar een whiskystokerij, Edradour Distillery ligt bij het leuke dorpje Pitlochry in Perthshire, waar ook nog tal van andere, prachtige en interessante bezienswaardigheden te bezoeken zijn. Zoals een bezoek aan het Wallace Monument in Stirling. Inderdaad, een monument voor de grootste held van Schotland, William Wallace (die ken je zeker van de film Breaveheart met Mel Gibson). Het was een flinke klim naar boven, maar het monument stelde eigenlijk niet veel voor. Maar ja, je bent in Schotland en dan mag je dit dus niet missen. daarna naar de whiskey distillery.
Edradour begon als een illegale farm-distillery, gebouwd door de toenmalige Duke of Atholl in 1837. Alles is sinds die tijd onveranderd gebleven, wat ze een zeer authentieke en tevens de kleinste distilleerderij van Schotland maakt. Het water voor de Edradour whisky wordt uit de Moulin bron gehaald, waarvan het riviertje dwars door het erf van de distilleerderij loopt. Dit water wordt ook gebruikt door de 'Moulin Brewery', die een vijftal zalige natuurbieren brouwt. (waarvan 1 op fles te krijgen is)
We verlaten Schotland en gaan naar een van de mooiste plaatsen van Engeland: de studenten steden Durham & York
Nadat we het historische centrum in Durham bekeken hebben, rijden we door naar de stad York..
Vanmiddag hebben we door het drukke maar mooie centrum van York gelopen en hebben we een eerste indruk gekregen van de York Minster. York heeft een zeer toeristisch en druk centrum met de alleraardigste huisjes in redelijk goed bewaard gebleven middeleeuwse straatjes.
Heb ik het York Castle museum bezocht. Dit museum bevindt zich in het kasteel dat reeds in 1200 gebouwd werd. In eerste instantie van hout en later van zandsteen. Het museum bevat allerlei stijlkamers en nagebouwde straatjes uit York (met koetsen, winkels, brandweerkazerne met materiaal, e.d.), een wapen gedeelte met zwaarden, ridder uitrustingen, etc. Ook het leven van de Engelse gezinnen vanaf 1900 tot en met de jaren 70 komt aan bod. Kleding, de huizen en een apart gedeelte over het leven tijdens de tweede wereldoorlog is te bekijken.
Het museum is zeer divers en leuk om te zien. Overigens veel zwervers in York. Al wandelend door de smalle kronkelige straatjes zien we de York Minster opdoemen. Deze grootste middeleeuwse kathedraal van Engeland is beroemd vanwege zijn omvangrijke glas-in-loodramen. Wat een imposant gebouw. Alles, maar dan ook alles is versierd, verguld of gekruld. De prachtigste glas in lood ramen zitten in groteske muren. Als je in het middenstuk omhoog kijkt wordt je bijna draaierig. In de kerk is ook een astronomische klok te vinden en een hoek van de kerk is gewijd aan de helden van York, die tijdens de diverse oorlogen gesneuveld zijn. Hun namen staan genoteerd in een werkelijk gigantisch boek
We reizen verder en bezoeken vanochtend Burghley House, een prachtig barok landhuis bij Stamford. We bekijken de uitmuntende kunstcollectie en de Heaven and Hell-kamers. Burghley House is een groot 16de-eeuws Engels landhuis dat vlakbij Stamford ligt.
Vanmorgen zijn we Cambridge in geweest, een echte studentenstad, veel oude gebouwen, highschools en university's. Voor we vertrekken uit Cambridge rijden we nog langs wat hoogtepunten. Hierna vertrekken we richting Brighton aan de zuidkust, voor onze laatste overnachting alvorens we via Calais naar Breda afreizen
Toch een keer naar Schotland gaan!!!
Maar ik hoop toch een glimp van het monster te zien.
Je zegt niets over het weer,ze zeggen dat het daar zoveel regent???
En dan zit het er weer bijna op Danny,ben je al aan het dromen over je volgende reis?
Bedankt voor al je mooie verhalen,ik wens je alvast een goede thuisreis toe.
Ans.
Hey Ans,
Mijn volgende reis staat alweer gepland, mijn reis voert mij een maand door Bolivië, Argentinië en Uruguay komende maart 2010..........Ik heb nu al de kriebels gekregen! hahaha...en jullie ook nieuwe plannen?
Damn Danny, vol ongeloof zit ik hier. Tranen en verdriet om jou. Je bent er niet meer en je komt nooit meer terug v je ongelooflijk mooie reis. Wetende dat je gelukkig was waar je was is het een beetje een troost dat je bent gestorven op hoe je het zelf noemde "de mooiste plek op aarde" Ik hoop dat je nu ook gelukkig bent. We zullen je allemaal erg missen.
Tot een volgende x lieve Danny. Ik weet zeker dat we ons nog eens zullen tegenkomen in een andere wereld.
Dikke dikke knuffel en een unne dikke poenie XXX Nikki